Author Topic: How to Change Default Shape  (Read 430 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cira_s

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
How to Change Default Shape
« on: March 05, 2020, 10:06:48 AM »
Hello,

I am new to Visio.  I have an large org chart that I would like to import from Excel into Visio 2016.  When I import the org chart the shapes are automatically defaulted to the Belt shapes.  I tried to create a new stencil and close the Belt shapes, then import the Excel sheet, but it still defaulted to the Belt shapes. Is there a way to change the Belt shapes default? 

I have watched several YouTube videos but have not found one that addresses this issue.  Thank you in advance.

Nikolay

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 931
    • UnmanagedVisio
Re: How to Change Default Shape
« Reply #1 on: March 05, 2020, 10:27:37 AM »
I believe David Parker has the best articles on creating custom OrgChart shapes. You can start here for example:

https://bvisual.net/2012/05/08/creating-a-custom-org-chart-template-with-extra-properties/


Please note that you are on a "gray" territory anyways, as OrgChart solution shapes were not designed to be customizable by users.

There is another well-known problem with OrgChart you may be hit - the sorting is random, so every time you generate a diagram using the wizard, you'll get a different layout
I have seen a solution to that though (a macro to sort items)
« Last Edit: March 05, 2020, 10:31:10 AM by Nikolay »

cira_s

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: How to Change Default Shape
« Reply #2 on: March 06, 2020, 11:44:14 AM »
Thanks for the reply.  I checked out the link.  Visio seems like a great tool and I was so excited about using it, but I keep finding so many glitchy things about it.  I can't even create a duplicate tab or copy and paste the chart without it getting all mixed up on the new tab. A little disappointed.

Nikolay

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 931
    • UnmanagedVisio
Re: How to Change Default Shape
« Reply #3 on: March 06, 2020, 11:56:15 AM »
Regarding the copy-paste - instead of selecting all shapes, there is "Duplicate Page" command (on the page tab), that should do the trick.

cira_s

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: How to Change Default Shape
« Reply #4 on: March 06, 2020, 01:27:13 PM »
I tried that too.  It doesn't work either way.  :o  The connector lines disappear or the lines connect to the wrong people.