Author Topic: Visio Radial Grid  (Read 4029 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Visio Guy

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1716
  • Smart Graphics for Visual People...n' Stuff
    • Visio Guy
Visio Radial Grid
« on: October 02, 2018, 11:00:16 AM »
A nice, highly-configurable radial grid shape to help with laying shapes out in circular arrays:

Visio Radial Grid
For articles, tips and free content, see the Visio Guy Website at http://www.visguy.com
Get my Visio Book! Using Microsoft Visio 2010

wapperdude

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3821
  • Ideas Visio-lized into solutions
Re: Visio Radial Grid
« Reply #1 on: October 02, 2018, 02:03:26 PM »
That's nice.  Should be very useful.  Almost makes me want to re-tool the arc array code (http://visguy.com/vgforum/index.php?topic=566.msg4793#msg4793).  Almost.  Anyway, your development has nice User friendly options. 

Wapperdude
Visio 2019 Pro

Visio Guy

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1716
  • Smart Graphics for Visual People...n' Stuff
    • Visio Guy
Re: Visio Radial Grid
« Reply #2 on: October 02, 2018, 06:35:58 PM »
FYI: I just fixed the broken download link  :)

@Wapperdude: my grid is just a grid for making "eyeballing" much more accurate - it doesn't actually radially align shapes...unless you 2D-glue them to the points on the grid. Although I'm sure it's useful for many other things I haven't thought of.
For articles, tips and free content, see the Visio Guy Website at http://www.visguy.com
Get my Visio Book! Using Microsoft Visio 2010

wapperdude

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3821
  • Ideas Visio-lized into solutions
Re: Visio Radial Grid
« Reply #3 on: October 02, 2018, 07:17:23 PM »
Well, I think this has a lot of pluses...
1) the visible grid
2) the connection points...those 2 alone are powerful. 
3) the adjustability of the grid...real-time "tuning" as it were.

Once the grid is set, then just plop down whatever you want onto the connection points.  Perhaps not as automated as the arc array for identical items, but this is really cool.

Wapperdude
Visio 2019 Pro

vojo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1513
Re: Visio Radial Grid
« Reply #4 on: October 02, 2018, 08:07:36 PM »
it appears that it does work (change sections does not actually change section count)...circles work fine.

vojo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1513
Re: Visio Radial Grid
« Reply #5 on: October 02, 2018, 08:09:13 PM »
does NOT work....sorry typing too fast

wapperdude

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3821
  • Ideas Visio-lized into solutions
Re: Visio Radial Grid
« Reply #6 on: October 03, 2018, 12:29:53 AM »
Whoops!  I forgot to mention, that I can't actually try this out...it's vsdX. 

Wapperdude
Visio 2019 Pro

Visio Guy

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1716
  • Smart Graphics for Visual People...n' Stuff
    • Visio Guy
Re: Visio Radial Grid
« Reply #7 on: October 04, 2018, 04:44:18 AM »
Oh, there is a problem with the master. I think something happened when I dragged it into the stencil.

The weird part is, how could I make all of the illustrations if it didn't work?

Investigating...
For articles, tips and free content, see the Visio Guy Website at http://www.visguy.com
Get my Visio Book! Using Microsoft Visio 2010

Visio Guy

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1716
  • Smart Graphics for Visual People...n' Stuff
    • Visio Guy
Re: Visio Radial Grid
« Reply #8 on: October 04, 2018, 04:52:15 AM »
Ok, here's one workaround:

If you drag a new grid shape from the stencil onto a page, the sector handle won't change the number of radial lines UNTIL you resize the shape. So just grab a corner handle and change the size of the shape to get it working for now.

Visio appears to have some sort of bug--probably some overly aggressive optimization that made some bad assumptions.
For articles, tips and free content, see the Visio Guy Website at http://www.visguy.com
Get my Visio Book! Using Microsoft Visio 2010

Visio Guy

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1716
  • Smart Graphics for Visual People...n' Stuff
    • Visio Guy
Re: Visio Radial Grid
« Reply #9 on: October 04, 2018, 05:03:35 AM »
@wapperdude

Have you tried the compatibility pack? I *think* it allows Visio 2010 to open VSDX files:

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39640
For articles, tips and free content, see the Visio Guy Website at http://www.visguy.com
Get my Visio Book! Using Microsoft Visio 2010

wapperdude

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3821
  • Ideas Visio-lized into solutions
Re: Visio Radial Grid
« Reply #10 on: October 04, 2018, 08:56:25 AM »
@Visio Guy:  V2007, V2010 won't help.   If you used new features of updated object model, wouldn't expect it to work.  If it's just file format, then need  VSD.  Yes.  Some (one) of us hasn't updated.   :o
« Last Edit: October 04, 2018, 09:00:34 AM by wapperdude »
Visio 2019 Pro

Surrogate

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1015
    • ShapeSheet™ Knowledge Base
Re: Visio Radial Grid
« Reply #11 on: October 04, 2018, 08:58:22 AM »
Have you tried the compatibility pack? I *think* it allows Visio 2010 to open VSDX files
this converter don't work about 3 years!
Hi all, I have the Visio Compatability Pack installed in my Visio 2010 Premium. It has been used quite sucessfully in the past to open Visio 2013 documents and stencils in the past. Today I tried to use it to open a Visio 2013 stencil and it no longer works. There is no mention of the Visio 2013 formats on the menus. I've tried repair and uninstall/install of the pack. Still doesn't work. Any ideas? Is anyone else seeing this?
but cmd.exe and Visual Studio can help, read more in my last message in that thread  ;D
« Last Edit: October 04, 2018, 09:02:23 AM by Surrogate »